Portugees 5-sterren resort omarmt natuurmerk Monchique Cosmetics

Portugees 5-sterren resort omarmt natuurmerk Monchique Cosmetics

MONCHIQUE DE CALDAS - Hoog in het Serra de Monchique gebergte, waar de pure geuren van dennen en eucalyptus de lucht vullen, ligt een ‘verborgen juweel’, het Macdonald Monchique Resort & Spa . Het luxe 5-sterren resort is op woensdag 1 juni jl. na een ingrijpende vernieuwing geopend voor gasten uit heel de wereld. Vanuit dit resort betreedt Monchique Cosmetics Benelux de wereldwijde markt.

 

Leefstijlplan RosaLife werkt samen met salons die met natuurlijke merken werken, zoals Monchique Cosmetics. Gezond van binnen, mooi van buiten is de gezamenlijke filosofie. Op uitnodiging van de Nederlandstalige bedrijfsleiding van het resort was ik namens RosaLife afgelopen week in Monchique de Caldas te gast bij de opening van het 5 sterren resort.

 

De producten van Monchique Cosmetics bevatten unieke grondstoffen die alleen in het Monchique gebergte in Portugal te vinden zijn, zoals extracten van de ‘medronho’, een aardbei-achtige vrucht, en een uniek  mineraalwater diep uit de bergen. De Romeinen schreven in de oudheid reeds geneeskrachtige werkingen toe aan het water uit Monchique.

 

De producten en productlijnen van Monchique Cosmetics zijn ontwikkeld door een Nederlandse deskundige, Agnes Hesselink, director van Monchique Cosmetics International (zie foto onderaan).  Zij heeft meer dan 25 jaar ervaring met productontwikkeling op het gebied van wellness, huidverzorging en huidverbetering.

 

 

Persoonlijke ontdekking

 

Met name de medronho-vrucht is één van de persoonlijke ontdekkingen van Agnes Hesselink. Ieder jaar trekt zij omstreeks oktober, als de medronho-vruchten rijp zijn, nog altijd zelf het Monchiquegebergte in om de vruchten handmatig te plukken. “Niet omdat het moet, maar omdat ik het wil. De bossen in het gebergte zijn betoverend. Ik kom er volledig tot rust.”

Agnes overweegt een deel van de productie van Monchique Cosmetics onder te brengen in de streek.  ”Op die manier kunnen we iets teruggeven aan de Portugese bevolking en de werkgelegenheid een impuls geven. De burgemeester van Monchique de Caldaz, Rui Miguel Andre en ook de managing director het nieuwe resort Rob Veltman denken constructief mee. De gesprekken daarover zijn actueel. ”

 

 

Topmerken

 

Het vernieuwde Macdonald Monchique Resort & Spa werkt met twee topmerken: het internationale luxe spa merk ESPA en sinds kort ook Monchique Cosmetics. De producten van Monchique Cosmetics zijn voor de gasten aanwezig in de 185 suites van het resort.

Daarnaast zijn voor professioneel gebruik in fraaie wellness-salons huidverzorgende en huidverbeterende behandelingen beschikbaar, afgestemd op de verschillende leeftijden van de huid. Het wellness-team van Macdonald Monchique Resort & Spa bestaat uit deskundige Engelsprekende schoonheidsspecialisten. Ze zijn eerder dit jaar door Bianca Moscoso, distributeur van Monchique Cosmetics Benelux, opgeleid.

 

 

Mineraal water

 

Monchique Cosmetics heeft de kracht van het unieke lokale mineraalwater toegepast in haar cosmetica producten. “Het water is uniek vanwege de uitzonderlijke pH-waarde. Het heeft ongekende huidversterkende en -beschermende eigenschappen en is rijk aan essentiële mineralen en sporenelementen. Die worden, vanwege de bijzondere samenstelling en puurheid, optimaal door de huid opgenomen,” aldus directeur Agnes Hesselink  van Monchique Cosmetics International.

 

 

Bijzonder verhaal

“Jaren geleden vertelde iemand mij een bijzondere verhaal over het kuuroord van Caldas de Monchique in het zuiden van Portugal. Het zou als een schat verborgen liggen in een weelderige vallei, waar de twee vulkanische bergen van Serra de Monchique bij elkaar komen. Door de overweldigende verscheidenheid aan bomen en planten met bloemen en vruchten wordt het ook wel de ‘Tuin van de Algarve’ genoemd. Hier zou het kristalheldere water uitbundig stromen. Al in de oudheid ontdekten de Romeinen hier de heilzame kracht van de oeroude warme waterbronnen die uit de diepe ondergrond ontspringen. Zij gaven dit gebied de naam ‘Mons Siccus’, de Latijnse benaming voor de dorstige berg, wat in de loop van de tijd over is gegaan in het majestueuze Monchique. De legende vertelt dat als je dit water drinkt en gebruikt voor de verzorging van het lichaam, je de eeuwige jeugd zult bezitten. Die schat wilde ik natuurlijk ook zelf ontdekken! “

 

 

Stranden

Vanaf de zonovergoten stranden in de Algarve is het maar een half uurtje rijden naar het wat koelere gebergte Serra de Monchique. De weg slingert zich omhoog de bergen in. Ook als het maanden niet heeft geregend, staan bomen en planten volop in bloei. Via een smal met keitjes bedekt weggetje reed ik destijds de vallei van Caldas de Monchique in. De lucht was bezwangerd met de natuurlijke frisse geur van eucalyptus.  Statige nostalgische gebouwen rondom het lommerrijk dorpleintje verradden de roemrijke historie van deze unieke plek. Het uitzicht in de vallei is adembenemend mooi. Alhoewel ‘Agua de Monchique’ nu ook in de supermarkten is te verkrijgen, worden hier nog altijd kruiken gevuld met het gezonde water uit de bron. Het kuuroord is in de loop van tijd gemoderniseerd, maar het heilzame bronwater is nog steeds hetzelfde water als waar de Romeinen tweeduizend jaar geleden door werden aangetrokken.”


 

Bron van leven

Bianca Moscoso, directeur van P&B Cosmetix, distributeur van Monchique Cosmetics in de Benelux, vult aan:  “De filosofie van Monchique Cosmetics is dat water de bron van al het leven is. Een goede vochtbalans is essentieel voor een vitale stralende huid. Vanaf de leeftijd van 25 jaar neemt de hoeveelheid water in de menselijke huid geleidelijk af; de huid wordt zwakker en er ontstaan rimpels. Dit proces gaat langzaam of snel, afhankelijk van de individuele levensstijl, de huidconditie, de genen en omgevingsfactoren.

 

MIH5 complex

De producten van Monchique Cosmetics richten zich op de duurzame huidverbetering, het unieke mineraalwater uit Monchique is toegevoegd aan alle producten. Afvalstoffen worden dankzij de unieke pH-waarde beter afgevoerd en voedingsstoffen en zuurstof worden aangevoerd naar de cellen, wat bijdraagt aan een gezonde celstofwisseling en huidvernieuwing. We hebben verschillende productlijnen voor verschillende leeftijdscategorieën.

Ons zogeheten MIH5 Complex, met onder meer extracten van de medronho, is de basis van onze huidverzorgingsproducten. Het MIH5 complex zorgt voor nieuwe celenergie en huidversterking. De uitgebalanceerde formule, die uiteraard gepatenteerd is,  telt vijf natuurlijke componenten die elkaar versterken: Monchique mineraalwater, extracten van de medronho-vrucht, de mineralen koper, zink en magnesium, hyaluronzuur en betaglucan.”

 

Medronho

De medronho (een aarbei-achtige vrucht) groeit zover bekend op slechts één plek op aarde: in de bergen van Monchique. De plaatselijke bevolking maakt er een sterk alcoholhoudende likeur van. Naar verluidt doen ook de talrijke vogels in het bos zich eraan tegoed, zo zeer zelfs dat ze er letterlijk dronken van worden.

Het krachtige extract van de uitzonderlijke vrucht is hoe dan ook rijk aan antioxidanten, vitamine C en E en vetzuren omega 3 en 6. De vitaminen beschermen de huid tegen de schadelijke invloeden van huidverouderende vrije radicalen. Vooral vitamine E zorgt ervoor dat de werkstoffen tot dieper in de huid kunnen doordringen om daar hun werking te doen. De natuurlijke vetzuren omega 3 en 6 verminderen ontstekingen en verbeteren het hydraterende vermogen van de huid. Omega 6 is een krachtige vochtregulerende en vochtvasthoudende factor voor de huid.

 

Betaglucan

Betafin BP, een natuurlijke werkzame stof van de suikerbieten, bereidt de huid voor de overige ingrediënten te ontvangen. Door de enzymatische splitsing van de moleculen  maakt deze de hoornlaag tijdelijk toegankelijker waardoor de werkstoffen kunnen doordringen tot de intercellulaire matrix van de epidermis, waar het zorgt voor het vasthouden van vocht. Daarnaast is betaglucan een bijzondere werkstof die het immuunsysteem van de huid ondersteunt.

 

Multi-Mineralen-Complex

Een multi-mineralen complex van zink, koper en magnesium geeft de huidcellen een krachtige boost. Het stimuleert de celstofwisseling en verhoogt het energieniveau (ATP) van de cellen, waardoor de cellen optimaal presteren.

 

Hyaluronzuur

Deze huideigen component werkt als een spons en kan grote hoeveelheden water binden en vasthouden. In combinatie met de andere componenten van de MIH5 complex splitst het hyaluronzuur zich af in kleinere moleculen, zodat deze dieper werkzaam kan zijn.

 

 

Foto:

Directeur Agnes Hesselink van Monchique Cosmetics International (rechts) en Rosaline Ratering grondlegster van Leefstijlplan RosaLife bij het 5-sterren resort in Caldaz de Monchique dat op 1 juni jl. is geopend.
 

 

 

Meer informatie

 

Voor meer informatie over het MacDonald Monchique Resort & Spa zie: www.macdonaldmonchique.com.

 

 

Voor meer informatie over Monchique Cosmetics zie:

www.monchique-cosmetics.nl